19 september 2008

tempel, rakshi och lite samhallsrealism

Da var annu en dag avklarad i Kathmandu. Var sista har. Dagen borjade ratt tidigt da vi tankte dra upp till Swoyambunath, aven kallat "monkeytemple", vilket ar ett av de storsta templen har i Kathmandu. Majoriteten har nere i laglandet ar hinduer och uppe i bergen ar det mer buddhism. I kathmandu blandas alla religioner sa pa tempelomradet finner man det mesta fran bada. Swoyambunath ligger kanonfint hogt uppe pa en kulle med kanonutsikt 360grader runt i storstan. Manga av er har sakert sett bilder pa nat som liknar en staty med massa boneflaggor och tva ogon som vakar ut over dalen. Det ar harifran.

Efter en liten stund fixade vi oss en guide, Eski, som tog oss runt pa omradet. Sjalva proceduren nar man "tackar ja" till en guide ar ganska intressant. Manga gar runt och borjar med att presentera sig och fragar hur det ar och var man ar i fran osv...nappar man pa det och borjar fora en konversation har man kort darefter tackat ja till dennes tjanster. Nar var guide fattat att vi ville ha honom slog han pa autopilot och jag har aldrig hort sa manga ord for fantastiskt (om platsen) i rad pa en gang. overdriver inte om han sa narmare 15 ord for fantastiskt pa en och samma gang.

Nar guidningen var slut blev vi hembjudna pa rakshi, risbrannvin, och traffade lite mer kufiska personligheter. Vara magar har trots allt som sagts om kathmandu klarat sig fin fint :)

Fick idag reda lite pa hur det ser ut med lonerna har i landet. En vanlig larare tjanar 3000Rs/300SEK i manaden, och en hogt uppsatt tjansteman inom regeringen tjanar runt 60000Rs/6000SEK i manaden. Ger en lite forstaelse for deras syn pa turister...

Imorn tar vi morgonflyget, kl 0600, upp till Lukla for att darifran paborja sjalva vandringen upp mot bergen. Formdligen kommer vi i kontakt med dator igen runt 21-23:e nan gang. Tills dess,

Ha det kalas, det har vi ;)

Johan & Filip

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grymt, finns internet i Namche men det är rätt dyrt tror jag.

//Jonas

Anonym sa...

Lite avundsjuk, lycka till!