11 november 2008

Reflektion och lärdomar

En vecka har gått sedan vi kom hem till Sverige och intrycken har nu hunnit sjunka in endel. Tänkte därför passa på att sammanställa en liten lista med erfarenheter som kan vara bra att reflektera över om man ska dit igen.
  • En resa liknande den vi gjorde med klättring av höga berg består till stor del av VÄNTAN. Tålamod är bra att träna upp. Likaså saker att fördriva tiden med; kortspel, sudoku, bra böcker, dåliga skämt, (deluxeresa=) bärbar dator med tillhörande satellitantenn för uppdateringar och nöjessurf, mm...

  • Håll dig frisk! Fruktansvärt lätt att bli sjuk av en mängd olika magåkommor. Undvik! Taskig tajming = ingen klättring. Bli sjuk på hemvägen om du ska bli sjuk. Ett tips är att ta med åksjuketabletter mot illamående - för att förhindra att spy upp eventuell medicin. Och se framför allt till att vara friska när ni lämnar Sverige. Sjukdomar/skador läker mycket dåligt på hög höjd.

  • Vindjacka! Skaljacka är troligtvis helt onödigt, såvida ni inte ska upp på ett 8000m berg. Under 7 veckor behövde jag endast använda skaljackan 2 gånger, och aldrig mer än 30min, då det regnade lite lätt. En vindjacka hade räckt gott och dessutom sparat vikt. Vindjackan bör ha huva och inte väga mer än runt 100 - 120g.

  • Ha hjälp av ett lokalt företag. Vi tog hjälp av High altitude dreams (http://www.highaltitudedreams.com/) i Kathmandu vilket hjälpte otroligt. Blev bra mycket billigare än om vi skulle fixat allt själva, plus att vi slapp all byråkrati. Dessutom verkar alla Sherpas nästan känna varandra vilket kan leda till bra priser och nya roliga kontakter. En sak

  • Tid! Ha gott om extra tid. Dels för att låta alla i sällskapet hinna vänja sig vid höjden och dels för att hinna kurera sig vid ev. lättare sjukdom.

  • Ingen Diamox i förebyggande syfte. Ha gärna med Diamox som ett förstahjälpen-tillhugg, men ta inget så länge du inte mår dåligt. Mot lite huvudvärk är Ibuprofen precis lika effektivt. Diamox är snabbverkande och det finns heller ingen bekräftad forskning som tyder på att det är riktigt hjälpsamt i förebyggande syfte. Kan vara så att Ibuprofen är lika effektivt mot höjdsjuka (forskning pågår just nu).

1 kommentar:

Anonym sa...

En sak till... Snåla inte på maten till klättringen! God mat stavas REAL och inget slår dessa norska delikatesser ;)